loading...
مجله اینترنتی پا به پا
مسعود قربانی بازدید : 191 چهارشنبه 12 مرداد 1390 نظرات (0)

روستای اسرارآمیز میمند زیر خروارها خاک +تصویر

عجایب روستای میمند

عده ای بر این عقیده اند میمند نخستین سکونتگاه ایرانیان بوده و یادگار دوران مهرپرستی است. چرایی اینکه در عصر نبود ابزارآلات پیشرفته ساختمانی عده ای روزها و ماه ها وقت بگذارند و دل کوه ها را بکنند تا شهری در دل زمین بکنند، معمایی است که هنوز بی جواب مانده است.

برخی بر این عقیده اند که این مکان ابتدا برای دفن اموات بناشده اما بعدها مشکلات آب و هوایی مردم را به زندگی در این مکان وا داشته است.

روستای اسرارآمیز میمند زیر خروارها خاک +تصویر

حمام میمند یکی از عجایب این روستا محسوب می شود. وجود خزانه و همه امکانات حمام های سنتی ایران آن هم در زیر خروار ها خاک بسیار جالب است . روستاییان گواهی می دهند که سالها کلیه نکات بهداشتی در این حمام زیر زمینی رعایت می شده است.

با وجود اینکه میمند تنها روستایی است که مردمش هنوز به سبک سنتی زندگی می کنند، روحیه مهمان‌نوازی و عشق در آنجا جریان دارد.لورنت لوی اشتراوس معاون وقت بخش میراث فرهنگی یونسکو  در دیدار از میمندگفت :میمند، این سرزمین حیرت انگیز با ساکنین خوبش مرا شگفت زده کرد.

روستای اسرارآمیز میمند زیر خروارها خاک +تصویر

ویژگی های خانه های صخره ای

در سطح شیب دار و در طبقات مختلف (2 تا 5 طبقه) بریدگی هایی به صورت شكاف های افقی ایجاد شده است. طول این بریدگی هایی كه به آنها "كیچه" گفته می شود به 6 الی 9 متر می رسد تا در انتها به ارتفاع مورد نظر برای كندن خانه می رسد انتهای كیچه به فضائی ایوان مانندی به نام "دالان" می رسد كه مهمترین عنصر محل است. به لحاظ اینكه اغلب امور روزمره خانواده در این دالان صورت می گیرد در اطراف هر كدام از این دالانها بین یك تا پنج خانه صخره ای وجود دارد. این منازل مسكونی در پنج طبقه و به شکل پلكانی و یك در میان روی هم قرار دارند،به نحوی كه هیچكدام از آنها با یكدیگر برخوردی ندارند.

فاصله كیچه ها در طبقه زیرین بیشتر از فاصله آنها در طبقات بالایی است. در حدود 400 كیچه كوچك و بزرگ در میمند وجود دارد. فضای داخلی خانه ها گاهی شكل مربع مستطیل یا مدور دارد و از ورودی كوتاهی كه ارتفاع آن به 75 تا 76 سانتیمتر  میرسد نور می گیرند. درهای ورودی چوبی و به داخل دیوار ایوان روزنه ای ایجاد كرده اند كه از طریق آن و بوسیله ابزاری به نام كلیدون (كلید دان) در قفل یا باز می شود شكل ورودی اتاق ها در روستای میمند منطبق با مدل بدن انسان است، به طوری كه عرض ورودی در قسمت پائین یعنی 65 الی 80 سانتی متر میرسد پایین ورودی منازل از سطح كیچه حدود 15 تا 20 سانتی متر برجستگی دارد كه این برجستگی مانع ورود آب و خاك به داخل منازل می شود.

روستای اسرارآمیز میمند زیر خروارها خاک +تصویر

بر بدنه شیبدار تپه های غربی و شرقی، مسیرهای متعدد پیاده به صورت خطوط نسبتا" كمرنگ مشاهده می شوند، اما این مسیرها نمی توانند چندان دائمی باشند. زیرا با قطعه سنگ هایی كه از بالا دست حركت میكنند و یا بوسیله اهالی مرتبا" در حال تغییر هستند، در لابلای حفره های مسكونی بی هیچ نظمی چرخش می كنند. می توان ادعا نمود كه در روستای صخره ای میمند بر خلاف همه سكونتگاه های شناخته شده شهری و روستائی، كوچه یا معبری وجود ندارد. كوچه در فرهنگ میمند صرفا" به مسیرهای افقی كه در دل شیبدار تپه ها به عمق رفته و در انتها به منازل غار مانند مسكونی می رسد اطلاق می شود.

روستای اسرارآمیز میمند زیر خروارها خاک +تصویر

مـــردم و فــرهنگ:
جمعیت روستای میمند کرمان در سال 1355 حدود 500 نفر بوده و از آن پس با افزایش جمعیت دائمی همراه بوده است. اقتصاد مردم میمند بر سه محور كشاورزی، دامداری و قالیبافی قرار گرفته است كه در این میان قالیبافی نقش بسیار مهم تری دارد. به گونه ای كه در حال حاضر قالی میمند از بهترین قالی های كرمان است و شهرت جهانی دارد علیرغم ورود تكنولوژی به زندگی روستائیان، مردمان میمند از همان ابزارهای سنتی برای بر آوردن نیازهای خود استفاده می كنند و كمتر به ابزارهای مدرن روی آورده اند.

روستای اسرارآمیز میمند زیر خروارها خاک +تصویر

اهالی روستا مسلمان و شیعه اثنی عشری هستند و مسجد و حسینیه میمند  علاوه بر مرکزی مذهبی، مركز تبادل نظر اهالی می باشد. مردم میمند سه مرحله مختلف زندگی دارند، آنها زمستان را در خانه های سنگی خود می گذرانند تا از سرما و یخبندان در امان باشند و در این فصل زنها به امر بافتن قالی و مردها به نگهداری دام ها می پردازند. از ابتدای فصل بهار به نقاط خوش آب و هوا و سرسبز كوچ می كنند و در آنجا به زندگی ییلاقی می پردازند.

روستای اسرارآمیز میمند زیر خروارها خاک +تصویر

عمده فعالیت مردان و زنان در این مرحله پرورش دام و استحصال محصولات لبنی می باشد. بعد از این مرحله آنها به باغداری درختان مختلفی همچون پسته وحشی، بادام وحشی، بادام، گردو و زیره و... می پردازند. لازم به ذكر است كه محصولاتی همچون گردو و بادام میمند دارای شهرت فراوانی هستند. گویش مردم میمند نیز در منطقه منحصر به فرد است، چندان تشابهی با سایر گویشهای رایج در منطقه ندارد و به اعتقاد محققین این گویش در طول تاریخ تغییرات كمی داشته است .می توان گفت میمند یكی از بهترین مراجع تحقیق در خصوص فرهنگ ایرانیان قدیم می باشد .

مطالب مرتبط
ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 648
  • کل نظرات : 84
  • افراد آنلاین : 8
  • تعداد اعضا : 22
  • آی پی امروز : 49
  • آی پی دیروز : 86
  • بازدید امروز : 79
  • باردید دیروز : 197
  • گوگل امروز : 1
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 79
  • بازدید ماه : 79
  • بازدید سال : 48,867
  • بازدید کلی : 276,526